“Køligt daggry” af Kristín Marja Baldursdóttir

2-

3-

“Køligt daggry” af Kristín Marja Baldursdóttir. (Originaltitel: Kular af degi – 1999). Denne udgave af bogen er udgivet af forlaget Gyldendal i 2015.

Bagsidetekst:

Den fraskilte og barnløse Thorsteina Thorsdóttir bor på overetagen i en villa i Reykjavik, hvor hun har arbejdet som folkeskolelærer gennem tyve år. I et komprimeret handlingsforløb, der strækker sig over en enkelt skæbnesvanger weekend, begynder hendes verden langsomt at krakelere, og hun selv er tæt på at gå i opløsning – og fra forstanden.

Thorsteina, der er en attraktiv midaldrende kvinde, har ugen forinden haft et intimt møde med en nyansat mandlig lærervikar i sin lejlighed. Kort efter at have forladt Thorsteina bliver den unge vikar imidlertid offer for et livstruende overfald. Mistanken falder på en hårdkogt klike fra skolen, og da to piger fra gruppen bryder ind i Thorsteinas kælder, låser hun dem inde i vaskerummet.

Køligt daggry er en på én gang realistisk og symbolsk roman med et satirisk glimt i øjet og et pirrende indslag af thriller.

Min mening:

Jeg har på fornemmelsen, at enten hader man Kristíns skrivestil eller også elsker man den. Jeg elsker den. Jeg synes ikke, at denne roman har den bedste handling. Den er også lidt langtrukkende. Nogle vil nok endda kalde den for kedelig. Det er også grunden til, at jeg ikke giver bogen top-karakter.

Jeg elsker som sagt forfatterens sprog, så selvom der ikke skete så meget igen i bogen, så nød jeg virkelig at læse den. Den var hyggelig, mystisk og sjov. Jeg elskede det. Det er skønt at læse noget så stille og roligt engang i mellem.

For mig er det endnu en skøn bog fra Kristín – jeg håber på at læse meget mere fra hende.

Jeg giver bogen 4 ud af 5 stjerner.

1. “Hvorfor driver jeg rundt i stuerne i nattemørket som et menneske med mord på samvittigheden? Hvad vækkede mig? Ville det ikke være mere nærliggende at lægge sig som alle andre sunde mennesker i den her by, eller skulle jeg måske udnytte tiden, nu jeg alligevel er så vågen, til at polere møblerne?”

2. “Pokkers også ikke at have et stykke fyldt chokolade. Min første handling i lufthavnen bliver at købe fyldte chokolader, hele æsker med forskellige slags, og så vil jeg fylde maven med chokolade, mens jeg flyver gennem den blå luft. Jeg har hørt, at amerikanske kvinder erstatter sex med chokolade. Det er jo også lettere at håndtere og mindre anstrengende.”

3. “Ingen kunne høre deres angstfulde skrig, råbene eller de hårde spark på døren bortset fra vinden og mig. Og hvor de kunne sparke, de unge damer. Det var deres speciale.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.