“Solopgang” af Victoria Hislop

1-

2-

“Solopgang” af Victoria Hislop. (Originaltitel: The Sunrise). Denne udgave af bogen er udgivet af forlaget Bazar i 2015.

Bagsidetekst:

Cypern, 1972. Badebyen Famagusta er en perle i Middelhavet – turisterne strømmer til, handelslivet blomstrer, og hotellerne skyder op på stribe. Den driftige forretningsmand Savvas Papacosta åbner under stor festivitas sit nye luksushotel, Sunrise. Hans smukke kone, Aphroditi, står for indretningen, der kan konkurrere med de fornemmeste hoteller i verden. I kælderen indretter den charmerende natklubbestyrer Markos Georgiou et forlystelsessted, der vil tiltrække det internationale jetset.

Men neden under den perfekte idyl vokser spændingerne. Konflikten mellem de græske og tyrkiske cyprioter er ikke glemt. Militærstyret i Athen rasler med sablerne, og Tyrkiet står klar til at blande sig i stridighederne. I løbet af de næste år trækkes linjerne op, og en dag forvandler det blomstrende Famagusta sig til et krigshelvede. Turisterne forsvinder, og befolkningen må flygte over hals og hoved, da bomberne falder over byen.

Gamle venner er pludselig fjender, og nye, overraskende venskaber opstår på tværs af politiske skel, da befolkningen må hjælpe hinanden i farens stund. Kun to familier bliver tilbage i byen og skal forsøge at overleve sult og fjendskab og den konstante trussel fra de brutale soldater.

Solopgang er fortællingen om et ferieparadis’ storhed og fald, om mennesker på flugt, kærlighed, familiesammenhold, storpolitisk magtspil og kynisk spekulation. Et dramatisk kapitel i Europas historie set med lokale øjne.

Min mening:

Jeg er stor fan af Victoria Hislop’s tidligere bøger Øen, Tråden og Hjemkomsten. Jeg synes dog ikke at denne bog Solopgang er skrevet helt lige så spændende. Jeg kan nu godt lide selve handlingen, det er spændende på den måde at høre hele historien fra de lokales synspunkt. Jeg havde nok bare håbet at bogen var skrevet anderledes, mere spændende og fængende som de tidligere bøger.

Hvis du godt kan lide at læse om bøger, som er skrevet omkring virkelige begivenheder, så kan jeg godt anbefale dig at læse denne bog. Man får et rigtig godt indblik i hvad der skete dengang imellem Cypern og Tyrkiet.

Jeg giver bogen 3 ud af 5 stjerner.

“Famagusta var engang en blomstrende by med fyrre tusind mennesker. I 1974 flygtede samtlige af dens indbyggere, da Cypern blev invaderet af Tyrkiet. Fyrre år senere ligger Varosha, som den moderne by kaldes, stadig øde, forseglet bag det pigtrådshegn, som den tyrkiske hær satte op. Det er en spøgelsesby.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.