“Dukkemageren” af Jessie Burton

1-

2-

“Dukkemageren” af Jessie Burton. (Originaltitel: The Miniaturist) Denne danske udgave af bogen er udgivet af forlaget Hr. Ferdinand i 2015.

Bagsidetekst:

Der er intet skjult, der ikke skal blive afsløret …

En efterårsdag i 1686 banker den 18-årige Nella Oortman på døren til et storslået hus i Amsterdam. Hun er taget fra landet ind til byen for at begynde et nyt liv som hustru til den prominente købmand Johannes Brandt. Men hverken modtagelsen eller hendes nye dagligdag er, som hun havde drømt om.

Johannes er sjældent hjemme, og Nella må forsøge at finde sin plads blandt husets øvrige beboere: Johannes’ ugifte søster Marin, tjenestepigen Cornelia og den sorte tjener Otto. Det er ikke nogen nem opgave, eftersom hjemmet er gennemsyret af hemmeligheder og fortielser.

En dag overraskes Nella dog af en forsinket, men overdådig bryllupsgave fra sin mand: et gigantisk dukkehus udformet som en tro kopi af hendes nye hjem. Et opsigtsvækkende statussymbol, som samtidig kan fungere som sysselsætning. Gaven både skræmmer og mystificerer Nella, men adspredelsen er kærkommen, og hun finder snart frem til en dukkemager i byen. Dukkemageren er dygtig, men også usædvanlig sky og hemmelighedsfuld, og da miniaturekreationerne til dukkehuset begynder at spejle virkelighedens verden, bliver Nella for alvor bange.

Dukkemageren er en storslået fortælling om kærlighed, bedrag, fortielse og sandhed. En berusende og spændingsmættet roman.

Min mening:

Jeg kunne faktisk rigtig godt lide denne bog. Den er spændende at læse, og jeg ville hele tiden læse videre. Jeg elsker personerne og deres personligheder i bogen, de er lige som jeg vil have det i en thriller. De er mystiske og anderledes, og jeg elskede det.

Jeg kan rigtig godt lide idéen med dukkehuset, og de uventede pakker som hun fra tid til anden modtager – dog synes jeg at bogen er en smule forvirrende omkring dukkehuset, mystikken osv. Jeg ville gerne have lidt mere en rød tråd, så tingene gav helt mening. Det havde også været med til at give mig lidt mere spænding om hvem der stod bag alle dukkerne, hvorfor og hvad de overhoved havde med hovedpersonen at gøre.

Jeg kan også godt lide selve historiedelen der ligger i den, og at der bagerst i bogen bliver beskrevet flere informationer omkring den tid.

Jeg giver bogen 4 ud af 5 stjerner.

1. “Nella er sikker på én ting, da hun kigger længere ind i skyggerne. Nogen holder øje med hende. Tag dig nu sammen, Nella Elisabeth, siger hun til sig selv og træder over dørtærsklen.”

2. “Dukkehusets detaljerede lighed med det rigtige hus er næsten uhyggelig, som om det rigtige hus er skrumpet, dets krop skåret i to dele og dets indvolde blottet. De ni rum, fra køkkenet, salonen og op til loftet, hvor tørv og brænde opbevares tørt og godt, er nøjagtige kopier.”

3. “De er en krænkelse, som Nella stadig ikke kan definere. Der er en historie her, og den ligner Nellas, men det er ikke op til hende selv at fortælle den. Hun manipulerer med mit liv, og jeg kan ikke se konsekvenserne.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.